Tradition och kvalitet i 120 år.
Vår historia

Norrbottens största ur- & guldsmedsbutik

Vår historia började med en cykeltur och i dag är Fritz Olsson är ett av Luleås äldsta företag med 120 år på nacken. Genom åren har vi samlat på oss stor erfarenhet och kunskap. Alla vi som arbetar i företaget i dag värnar om att förvalta den höga kvalitet som är så starkt kopplat till firmanamnet. Vi ska fortsätta att stå för kvalitet, service, trygghet och trovärdighet även i framtiden. De är viktiga värden som sitter i väggarna. Namnet Fritz Olsson står för något mer än bara en butik i mängden.

Allt fick sin början en sommardag 1904 då en högväxt ung man cyklande in i Luleå. Det var den 24-årige urmakaren Fritz Olsson från Örnsköldsvik. Ändamålet med cykelturen var att undersöka hur det var ställt med konkurrensen inom urmakeri- och guldsmedsbranschen norröver. Efter moget övervägande beslöt han sig för att satsa på Luleå. Därefter köpte han den åldrige urmakaren Blomqvists uraffär och flyttade till Storgatan 41. Butiken fick namnet Fritz Olsson och slog upp dörrarna för allra första gången den 6 november 1904. Resten är historia.

FRITZ OLSSON

BUTIKENS GRUNDARE
F

ritz Olsson reste på många uppköpsresor genom åren. Under den tiden köpte han upp huvuddelen av den norrbottniska pärlproduktionen och gjorde dessutom uppköpsresor direkt till olika pärlfiskare. Han var därför tvungen att bära med sig stora summor i kontanter vilket gjorde honom till ett tänkbart rånoffer. Det var emellertid vida känt att Fritz Olsson alltid bar en laddad revolver för säkerhets skull.

Kanske var det detta som kom att rädda hans liv 1906 då en kronojägare blev rånmördad i Pärlholmen. Gärningsmännen hade en halvtimme tidigare mött Fritz Olsson på en stig vid pärlälven men då han var beväpnad valde de istället ett annat offer. Den kronojägare som fick sätta livet till var oväntat nog mormorsfar till vår tidigare VD Jan-Olov Marklund.

Vår

passion & långa erfarenhet

för smyckestraditionen vidare

Erfarenhet & Kvalitet

Nu och i framtiden

Verksamheten i dag

År 1926 trädde sonen Ola Olsson in i företaget för att sedan överta verksamheten 1956. Konsum Norrbotten förvärvade företaget 1978. Efter 15 år som VD i Fritz Olsson tog Jan-Olov Marklund över företaget 1999. Efter många framgångsrika år valde Jan-Olov Marklund att gå i pension i maj 2017. Ny ägare är Peder Westberg.