Välkommen till Norrbottens största Ur & Guldsmedsbutik

Fritz Olsson är ett av Luleås äldsta företag med över 110 år på nacken. Genom åren har Vi samlat på Oss stor erfarenhet och kunskap. Alla Vi som jobbar i företaget i dag vill förvalta den kvalitet som är så starkt kopplat till firmanamnet. Vi ska fortsätta att stå för kvalitet, service, trygghet och trovärdighet. De är viktiga värden som sitter i väggarna och som Vi vill värna om. Namnet Fritz Olsson står för något mer än bara en affär i mängden. 

Det började med en cykeltur

Allt fick sin början en sommardag 1904 då en högväxt ung man cyklande in i Luleå. Det var den 24-årige urmakaren Fritz Olsson från Örnsköldsvik. Ändamålet med cykelturen var att undersöka hur det var ställt med konkurrensen inom urmakeri- och guldsmedsbranschen norröver. Efter moget övervägande beslöt han sig för att satsa på Luleå. Han köpte den åldrige urmakaren Blomqvists uraffär och flyttade till Storgatan 41. Affären öppnades den 6 november 1904. Fritz Olsson reste på många uppköpsresor genom åren. Under årens lopp köpte han upp huvuddelen av den norrbottniska pärlproduktionen och gjorde dessutom uppköpsresor direkt till olika pärlfiskare. Han var då tvungen att bära med sig stora summor i kontanter vilket gjorde honom till ett tänkbart rånoffer. Det var emellertid vida känt att han alltid bar en laddad revolver för säkerhets skull. Kanske var det detta som räddade honom 1906 då en kronojägare blev rånmördad i Pärlholmen. Gärningsmännen hade en halvtimme innan mött Fritz Olsson på en stig vid pärlälven men då han var beväpnad valde de istället nästkommande offer. Denna kronojägare som föll offer var mormorsfar till tidigare VD'n Jan-Olof Marklund. 

Verksamheten i dag


Året 1926 trädde sonen Ola in i företaget för att sedan år 1956 överta verksamheten. Konsum Norrbotten förvärvade företaget år 1978. Efter 15 år som VD i Fritz Olsson tog Jan-Olof Marklund över företaget år 1999. Efter många framgångsika år har Jan-Olov Marklund i maj 2017 valt att gå i pension. Ny ägare är Peder Westberg som även äger två butiker i Skellefteå.


Fritz Olsson har butiker i Luleå, Boden och Kalix.

- Fritz Olsson


Fritz Olsson AB 
Box 802
971 25 Luleå
Boden
Kungsgatan 38
961 64 Boden
Kalix
Strandgatan 10
952 33 Kalix
Luleå
Storgatan 43
972 31 Luleå